Advies & Begeleiding

Wat kan de hypermobiele ergo betekenen?

- Allereerst begrip en een luisterend oor

- Je hoeft niet uit te leggen wat jouw hypermobiliteit inhoud, wél hoe het invloed heeft op jouw leven

- Advies in hulpmiddelen en energieverdeling

- Begeleiding bij aanvraag van hulpmiddelen en bij Arbo- en UWV trajecten indien dit van toepassing is

 

Het gebeurt geregeld dat wij cliënten tegenkomen met een diagnose als fibromyalgie, Hypermobiliteitssyndroom (HMS), chronisch vermoeidheidsyndroom (CVS) of iets soortgelijks, waarbij we duidelijk tekenen/symptomen van (h)EDS herkennen. Wat we dan vaak doen is doorverwijzen naar een bindweefselspecialist of revalidatiearts (met kennis) en direct kijken we waar wij als ergotherapeut, verbetering van mobiliteit en zelfredzaamheid kunnen behalen om de kwaliteit van leven zo hoog mogelijk te maken of houden.

Zo geven we vaak advies om de vermoeidheid te verminderen en meer grip op te krijgen. Soms is het namelijk de moeite waard om een keuze te maken om een fantastische dag te hebben, ook al kost dit 3 dagen recuperatie tijd. Dit kun je leren aanvoelen en afwegen. Het zoeken naar balans tussen belasting en belastbaarheid is lastig. Sommige EDS-patiënten zijn er door eigen ervaringen al achter gekomen dat de visie van een zorgverleners (zonder kennis van EDS) schadelijk kan zijn voor het lichaam (te snel, te veel willen opbouwen) en zijn daardoor in een diep gat terecht gekomen. Zorg daarom altijd dat je je omringt met zorgverleners die het ziektebeeld kennen en je passend kunnen helpen bij wat je nodig hebt. Soms is het beter spreiden van je energieverdeling helemaal niet mogelijk of zit er slechts minimale winst in. Het is echt maatwerk!

 

Uiteraard ondersteunen we ook om de juiste (passende) hulpmiddelen te verkrijgen via WMO, UWV of zorgverzekeraar. Onze ervaring is dat cliënten met EDS vaak specifieke zitwensen hebben waardoor het zitten makkelijker, comfortabeler en minder vermoeiend is. De nadruk ligt hierbij op het verkrijgen van comfort, een betere mobiliteit en meer en beter kunnen deelnemen aan het dagelijks leven. Dit geldt zowel voor hulpmiddelen en voorzieningen thuis als op school of het werk. We kunnen ook helpen bij de aanvraag van een Persoons Gebonden Budget (PGB) waarbij u zelf uw zorg of hulpmiddel kunt inkopen.

 

Vaak zien we dat cliënten met deze diagnose vroegtijdig hun werk (moeten) verlaten, veel (moeten) ziekmelden en hier vaak een wens ontstaat om te kijken of zij toch weer aan de slag kunnen of kunnen re-integreren naar hun eigen werk. Het komt dus vaak voor dat er een ARBO dienst of UWV betrokken is. Dit proces kan uiteraard stress opleveren. Vanuit onze praktijk bieden wij ook hulp en advies op dit gebied aan. We gaan (indien gewenst) mee naar afspraken met de Arbo of het UWV en leggen in alle rust en tijd het traject uit en geven advies hierin. Ook begeleiden we in het opbouwen en vormgeven van de werkplek en de opbouw van bijvoorbeeld werkuren. Thuis gaat het nu eenmaal ook allemaal door en daarin is een goede belast tussen belasting en belastbaarheid erg belangrijk om alles vol te kunnen blijven houden. 

 

Pijnklachten zijn aan de orde van de dag bij 'EDS-ers'. In (alle) gewrichten, spieren maar ook zenuwen. Door de inzet van ons reeds opgebouwde netwerk aan adviseurs, leveranciers en fabrikanten en uiteraard onze eigen kennis over EDS en alle mogelijkheden qua hulpmiddelen, proberen we vermindering van pijnklachten te verkrijgen. Het zorgen voor comfort en stabiliteit bijvoorbeeld bij het zitten en liggen of het ondersteunen van de gewrichten door bijvoorbeeld de inzet van een dynamische ligorthese zijn hier voorbeelden van. Ergotherapie is ontzettend breed maar door onze ervaring en kennis van ziektebeeld EDS kunnen we onze klanten uitstekend helpen en begeleiden. 

 

Soms is het fijn om lasertherapie in te zetten bij pijnklachten. Triggerpoints, aangespannen spieren, overbelastingsklachten maar bijvoorbeeld ook post operatieve wonden kunnen drie keer zo snel herstellen bij het gebruik van onze therapeutische laser. Het infrarode licht wordt in hyperpulse doseringen de huid in gelaten. De perfect golflengte (808nM) zorgt ervoor dat er geen cellen kapot gemaakt kunnen worden en weefsel niet beschadigd. Het infrarode licht werkt in op de energiecentrales van de cellen en zorgt dat ze meer ATP aanmaken. Hierdoor komt er meer zuurstof en dus doorbloeding in dat gebied waardoor het weefsel zijn zelfherstellend vermogen terug krijgt. 

Telefoon:   0316 - 44 10 44

Email:        info@dehypermobieleergo.nl

Adres:        Hazeland 19, 6931 KA Westervoort